13
март
2020
Март айының тамақтану мониторингісі
Мұхтар Әуезов атындағы мектеп-гимназиясында 2019-2020 оқу жылының март айында мектеп асханасына жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасын, мөлшерін зерделеу жөніндегі анықтамасы.
Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің №598 бұйрығының 69-70-71 тармағын негізге ала отырып,мектеп асханасына жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасын тексеру жөніндегі мониторинг жүргізу үшін арнай комиссия құрамы бекітілді.
Мақсаты:
2.Г.Сатенова- мектеп-медбикесі, комиисия төрайымның орынбасары
3. Л.Әбілдаева- ата-аналар комитетінің төрайымы, комиссия мүшесі
4. Қ.Мұқылбекова – әлеуметтік педагог, комиссия мүшесі
5. С.Мукаева-директордың оқу ісі жөніндегі орынбасары
Нәтижесінде анықталғаны; мектепте тұрмыс жағдайы төмен, аз қамтылған101 отбасынан шыққан 194 бала күнделікті бір мезгіл ыстық тамақпен қамтылған. Школьникам тамақтану кестесі бойынша өз уақытында тамақтануына жағдай жасалған.
І ауысым бойынша -66, ІІ ауысым бойынша 128 оқушы тамақтанады.
Барлық ыдыстар маркировкаланған. Тағамға пайдаланылатын ет,сүт, жұмыртқа өнімдерінің сертификаттары бар, тағамдардың ас мәзіріне сәйкес сапасы жақсы, дайындалуы жоғары деңгейде екендігі анықталды. Мектептің асханасында жұмыс жасайтын қызметкерлерінің аспаздық құжаттары бар, барлығы да медициналық тексерістен өткен. Аудандық СЭС мектеп асханасында тамақ өнімдерін дайындауға, сатуға рұқсат берген. Оқушыларды тамақтандыру кезінде асхана қызметкерлері белгіленген кесте бойынша оқушыларға дер кезінде қызмет көрсете алады. Асхана жұмысын тексеруде санитарлық-гигиеналық жағдайы талапқа сай екендігі анықталды. Сонымен бірге асхананы таза ұстау керектігі күнделікті қадағаланып, кемшеліктер дер кезінде жойылып отырады. Асханадағы шикізат өнімдерін сақтайтын қойма ішінің таза, өнімдердің реттілігі, жинақылығы анықталды. Буфеттік тағамдардың дайындалу сапасы жақсы, ас мәзірі апта сайын өзгертіліп отырады. Ыстық тағамдардың сапасы жақсы, талапқа сай. Азық-түліктер күнделікті пісіріліп, мүмкіндігінше ертеңгі күнге қалдырылмайды.
Сонымен бірге, асханада күнделікті ыстық тамақтың ас мәзірі көрсетілген, мысалы:
11.03.2020ж. ас мәзіріне тоқталсақ.
Тексеріс кезінде ас мәзіріндегі тағамдар толығымен оқушыларға берілді. Асханадағы ыстық тамақтың сапасын тексерудің қорытындысы қанағаттанарлық деңгейде.
Асхана жұмысын жақсарту бойынша ұсыныстар:
Мектеп асханасына жеткізілетін тамақ өнімдерінің жарамдылығына, сапасына аса назар аударып, әр он күн сайын тамақ өнімін жеткілікті мөлшерде қабылдау.
Комиссия мүшелері:
Директордың оқу ісі
жөніндегі орынбасары : С.Мукаева
Әлеуметтік педагог: Қ.Мұқылбекова
Мектеп медбикесі: Г.Сатенова
Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің №598 бұйрығының 69-70-71 тармағын негізге ала отырып,мектеп асханасына жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасын тексеру жөніндегі мониторинг жүргізу үшін арнай комиссия құрамы бекітілді.
Мақсаты:
- Мектеп оқушыларының өмірі мен денсаулығын сақтау, нығайтуды қамтамасыз ету жұмысының тұрақты қадағалануы;
- Мектеп асханасының санитарлық-гигиеналық талапқа сай жұмыс істеуін, тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу. Комиссия төмендегі құрамда бекітілген:
2.Г.Сатенова- мектеп-медбикесі, комиисия төрайымның орынбасары
3. Л.Әбілдаева- ата-аналар комитетінің төрайымы, комиссия мүшесі
4. Қ.Мұқылбекова – әлеуметтік педагог, комиссия мүшесі
5. С.Мукаева-директордың оқу ісі жөніндегі орынбасары
Нәтижесінде анықталғаны; мектепте тұрмыс жағдайы төмен, аз қамтылған101 отбасынан шыққан 194 бала күнделікті бір мезгіл ыстық тамақпен қамтылған. Школьникам тамақтану кестесі бойынша өз уақытында тамақтануына жағдай жасалған.
І ауысым бойынша -66, ІІ ауысым бойынша 128 оқушы тамақтанады.
Барлық ыдыстар маркировкаланған. Тағамға пайдаланылатын ет,сүт, жұмыртқа өнімдерінің сертификаттары бар, тағамдардың ас мәзіріне сәйкес сапасы жақсы, дайындалуы жоғары деңгейде екендігі анықталды. Мектептің асханасында жұмыс жасайтын қызметкерлерінің аспаздық құжаттары бар, барлығы да медициналық тексерістен өткен. Аудандық СЭС мектеп асханасында тамақ өнімдерін дайындауға, сатуға рұқсат берген. Оқушыларды тамақтандыру кезінде асхана қызметкерлері белгіленген кесте бойынша оқушыларға дер кезінде қызмет көрсете алады. Асхана жұмысын тексеруде санитарлық-гигиеналық жағдайы талапқа сай екендігі анықталды. Сонымен бірге асхананы таза ұстау керектігі күнделікті қадағаланып, кемшеліктер дер кезінде жойылып отырады. Асханадағы шикізат өнімдерін сақтайтын қойма ішінің таза, өнімдердің реттілігі, жинақылығы анықталды. Буфеттік тағамдардың дайындалу сапасы жақсы, ас мәзірі апта сайын өзгертіліп отырады. Ыстық тағамдардың сапасы жақсы, талапқа сай. Азық-түліктер күнделікті пісіріліп, мүмкіндігінше ертеңгі күнге қалдырылмайды.
Сонымен бірге, асханада күнделікті ыстық тамақтың ас мәзірі көрсетілген, мысалы:
11.03.2020ж. ас мәзіріне тоқталсақ.
№ | Тағамның атауы | Шығымы |
1 | Тұзды қияр салаты пиязбен | |
2 | Үй кеспе көжесі | |
3 | Палау етпен | |
4 | Айран 3,2% | |
5 | Қара бидай наны | |
6 | Алма |
Асхана жұмысын жақсарту бойынша ұсыныстар:
Мектеп асханасына жеткізілетін тамақ өнімдерінің жарамдылығына, сапасына аса назар аударып, әр он күн сайын тамақ өнімін жеткілікті мөлшерде қабылдау.
Комиссия мүшелері:
Директордың оқу ісі
жөніндегі орынбасары : С.Мукаева
Әлеуметтік педагог: Қ.Мұқылбекова
Мектеп медбикесі: Г.Сатенова